Ga naar de inhoud

Spelregelwijzigingen 2020

Inmiddels hebben verschillende teams binnen DTS al een aantal oefenwedstrijden gespeeld en staat de competitie op het punt van beginnen. In dit bijzondere seizoen zijn echter niet alleen de omstandigheden rondom de wedstrijden veranderd. De KNKV heeft namelijk ook een aantal flinke wijzigingen doorgebracht in de spelregels. Samengevat houden de wijzigingen het volgende in:

  1. Iedereen neemt zijn eigen strafworp. Dit geldt voor alle niveaus, dus ook in het breedtekorfbal.

Een strafworp wordt genomen door de aanvaller die de vrije scoringskans heeft verloren, en dat is ofwel -de aanvaller die op het moment van de overtreding de vrije scoringskans had of zou hebben gehad-; of -de aanvaller die op het moment van de herhaalde overtreding de vrije scoringskans zou hebben gehad. Als, naar de mening van de scheidsrechter, geen enkele speler een vrije scoringskans had op het moment van de herhaalde overtreding, is de speler op wie die overtreding gemaakt is, de strafworpnemer. In de specifieke situatie van een vrije worp waarbij sprake is van een tweede overtreding tijdens het nemen van een vrije worp die resulteert in het toekennen van een strafworp, is de strafworpnemer de aanvaller die de vrije worp nam.

  1. Er is geen verbod meer op steunbal, vallend de bal bemachtigen en met de vuist de bal raken. De opgooibal is afgeschaft.
  2. Voetbal is alleen strafbaar als het bewust gebeurt.

Als een speler de bal speelt met het been vanaf de knie naar beneden of de voet is sprake van “voetbal”. Dit is nu alleen een overtreding wanneer dit opzettelijk is. (Meestal gebeurt dit onbewust, dus wordt er vanaf nu vrijwel niet meer voor ‘voetbal’ gefloten).

  1. Alle teams mogen twee coaches hebben. Zij kunnen onbeperkt de bank verlaten, mits zij andere deelnemers niet hinderen en er mag op hetzelfde moment altijd maar één van de twee van de bank zijn.

Coach/Assistent Coach: “Het is hem of haar toegestaan de plaats op de bank te verlaten op een manier die anderen niet stoort en waarbij hij of zij buiten het speelveld blijft, om instructies te geven aan de spelers van zijn of haar team. Op elk moment tijdens de wedstrijd mag slechts één van de coaches de bank verlaten.”

  1. Onnodig het spel ophouden kan gedurende de hele wedstrijd bestraft worden.

Spel ophouden is nu gedefinieerd als “passief spelen”, niet gericht op het creëren van een doelkans. Dit geldt voor de gehele wedstrijdduur, niet alleen in de laatste minuten.

  1. Het is verboden de paal aan te raken.

Ben je scheidsrechter? Lees ze nogmaals goed door zodat je ze goed kan toepassen tijdens de wedstrijd